Więcej o: Herbata
Herbata jest w dzisiejszych czasach ulubionym napojem cz?owieka. Herbat? pij? wszyscy ludzie na ca?ym ?wiecie. Herbata jest zar?wno zdrowa, jak i po?ywna i czasami ma niemal kultowy status. Istnieje niezaprzeczalny zwi?zek mi?dzy nowoczesnym piciem herbaty a staro?ytnymi Chinami. Si?gamy wstecz do historii Chin, jak do roku 2737. St?d znamy najbardziej wymown? legend? o herbacie. To tutaj powsta?a wiedza na temat pochodzenia herbaty oraz wiedza na temat picia tej wspania?ej herbaty wzbogacaj?cy ?ycie nap?j herbaciany. Podr?? herbaty przez wieki i kontynenty doprowadzi?a do radykalnego rozwoju nowych metod uprawy, herbata doprowadzi?a do nowych rytua??w i innowacyjnych akcesori?w do parzenia herbaty. Jednak to wszystko nie zmienia si? wraz z kolorowym pochodzeniem herbaty: najbardziej znane mity i legendy o herbacie m?wi?, ?e to cesarz Shen Nung, uczony lekarz, kt?ry jako pierwszy odkry? dobre w?a?ciwo?ci herbaty dla zdrowia i dobrego samopoczucia, poniewa? a tak?e orze?wiaj?cy zapach i orze?wiaj?cy smak herbaty, gdy nagle kilka li?ci herbaty spad?o pewnego dnia z drzewa i przy pomocy wiatru wyl?dowa?o w du?ym czajniku z wod?, kt?ry w?a?nie doprowadzi? do wrzenia. Nast?pnie odkryto o?ywcze w?a?ciwo?ci herbaty, kt?re zwi?kszy?y jej koncentracj?, przeciwdzia?a?y depresji i herbata wydawa?a si? duchowo orze?wiaj?ca. Herbata szybko zyska?a status herbacianego zio?owego eliksiru i by?a u?ywana do wspomagania trawienia, a tak?e by?a stosowana jako sk?adnik herbaty w produktach do piel?gnacji sk?ry, aby pom?c w problemach sk?rnych i zapaleniu staw?w. W czasach dynastii Han herbata sta?a si? coraz bardziej popularnym napojem i do dnia dzisiejszego nadal istniej? antyczne, lakierowane tace i sto?y, specjalnie zaprojektowane na herbat?, a tak?e zdobione i podobnie lakierowane kubki, a tak?e wczesne porcelanowe miski na herbat?, kt?re ?wiadcz? o tym, ?e rozprzestrzenianie si? herbaty i r??ne u?ycie. Pod koniec trzeciego wieku przed nasz? er? herbata przekszta?ci?a si? w narodowy nap?j Chin. W 332 Zhang Yi napisa? bardzo szczeg??owo, jak sadzono, uprawiano i zbierano herbat? oraz jak traktowano li?cie przed zaparzeniem. W czwartym i pi?tym wieku w dolinie wzd?u? rzeki Jangcy powsta?o kilka nowych plantacji, a herbata nie by?a ju? uwa?ana za eliksir, ale teraz r?wnie? jako spos?b na czerpanie przyjemno?ci. W czasach dynastii Tang opracowano now? etykiet? dotycz?c? picia herbaty i pojawi?y si? surowe kodeksy i regu?y w?r?d nowej klasy zawodowej tak zwanych ?mistrz?w herbaty?, kt?rzy przyj?li niezwykle wa?n? rol? w spo?ecze?stwie, mianowicie jako cesarz lub bogaty mandary?czyk ludzie.