Więcej o: Herbata biała
Bia?a herbata pierwotnie pochodzi z ma?ego, ograniczonego obszaru w po?udniowo-wschodnich Chinach, gdzie znajduj? si? idealne warunki do uprawy bia?ej herbaty i rozwoju bia?ej herbaty. Bia?e herbaty maj? swoje nazwy od r??nych odmian ro?lin herbacianych, a tak?e ze szczeg?lnego sposobu zbierania tych herbat, pozostawiaj?c ma?e srebrzyste li?cie i p?ki w widocznym stanie nienaruszonym. Dzi? produkuje si? r?wnie? doskona?e cechy bia?ej herbaty Indii i Sri Lanki, np. z dzielnic herbacianych Assam, Darjeeling i Cejlonu. Chi?skie bia?e herbaty pochodz? z 3 odmian ro?lin: ?Big White Tea?, ?Nacissus White? i ?Vegetable White?. W zale?no?ci od jako?ci i rodzaju kolor li?ci herbaty oraz zaparzonej herbaty mo?e r??ni? si? od jasno???tego lub zielonego do ciemnobr?zowego. Bia?a herbata to pierwszy delikatny p?d na krzaku i przysmak, kt?ry zbiera zaledwie kilka dni wczesn? wiosn?. Li?cie herbaty nie s? zbierane w dni deszczu, je?li rosa nie zniknie ca?kowicie lub je?li w glebie b?dzie mr?z. Bia?a herbata r??ni si? od zielonej i czarnej herbaty tym procesem, kt?ry nast?puje po zerwaniu li?ci herbaty. ?wie?e li?cie herbaty podlegaj? naturalnemu procesowi suszenia. Bia?a herbata, podobnie jak zielona herbata, jest niesfermentowana, co oznacza, ?e ??li?cie herbaty nie podlegaj? procesowi utleniania, co powoduje ciemnienie koloru li?ci herbaty. Li?cie herbaty, w przeciwie?stwie do innych herbat, s? bardzo rzadko zwijane. Zatem cechami wi?kszo?ci cech s? to, ?e maj? one bardzo du?e li?cie. Du?a r??nica mi?dzy bia?? a zielon? herbat? polega na sposobie jej przygotowania. Aby zrobi? bia?? herbat?, zbieracze zbieraj? p?czek i dwa li?cie razem i rozprowadzaj? je w czterech r??nych gatunkach, kt?re sk?adaj? si? na 3 rodzaje bia?ej herbaty; Bai Hao Yin Shen (srebrna ig?a), Bai Mu Dan (bia?a piwonia), Shou Mei i Gong Mei. W przeciwie?stwie do przygotowania zielonych herbat, kt?re s? poddawane dzia?aniu stosunkowo wysokich temperatur w celu usuni?cia wilgoci z herbat, bia?a herbata jest naturalnie suszona za pomoc? promieni s?onecznych lub w procesie suszenia w ni?szych temperaturach, kt?ry ma miejsce w pomieszczeniach. w celu zachowania zawarto?ci polifenoli w herbacie. Preferowan? metod? jest suszenie bia?ej herbaty na s?o?cu, co przyspiesza proces suszenia. Jednak nie zawsze jest wystarczaj?ca ilo?? s?o?ca, aby zastosowa? t? metod?. Suszenie bia?ej herbaty w niskich temperaturach w pomieszczeniu zajmuje oko?o 40 godzin. Po wysuszeniu herbaty w nieos?oni?tych otwartych szopach, umieszcza si? j? w rz?dach bambusa w pomieszczeniach ogrzewanych do oko?o 40 stopni. Pomieszczenia s? dobrze wentylowane, aby usun?? wilgo?.