Więcej o: Herbata zielona
Osterlandsk 1889 Kopenhaga ma duży wybór herbat zielonych z całego świata. Nasza oferta zielonych herbat rozciąga się od najlepszej jakości zielonej herbaty po tradycyjne czyste odmiany zielonej herbaty, a także zielone herbaty smakowe, włsne mieszanki zielonej herbaty, ekscytujące herbaty ziołowe i owocowe, Chai itp.
Właściwości, pochodzenie
Liście zielonej herbaty pochodzą z tej samej rośliny lub krzewu herbacianego, z której pochodzi czarna herbata. Jest to metoda produkcji po właściwym zbiorze, która rozróżnia czarną herbatę od zielonej. W przeciwieństwie do czarnej herbaty, zielona herbata jest niesfermentowana, co oznacza, że herbata nie jest utleniona. Po przejrzeniu i wysuszeniu liście herbaty poddaje się obróbce cieplnej, aby nie dochodziło do utlenienia liści herbaty. Ma to konsekwencje wpływające zarówno na kolor, jak i smak herbaty. Większość zielonych herbat ma ograniczoną zawartość kofeiny. Obróbka cieplna polega na odparowaniu wody z liści herbaty. Zielona herbata ma wysoką zawartość witamin B i C, co powoduje efekt oczyszczający i odbudowujący. Mówi się, że zielona herbata uelastycznia ściany naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi. Jednocześnie zielona herbata ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed słabym natlenieniem. Zielona herbata różni się od czarnej herbaty, ponieważ jest całkowicie nieprzetworzona i dlatego zawiera witaminy, które czarna herbata traci podczas procesu fermentacji. Jest to ważne w przypadku parzenia herbaty, gdzie najważniejsze jest jej parzenie w temperaturze 60-80 stopni, aby zachować nienaruszone minerały, witaminy i właściwości.