Więcej o: Dark Roast Kawa
Ciemna piecze? to nazwa kawy, kt?ra zosta?a przyciemniona do palonej, dzi?ki czemu daje bardziej gorzki i mniej kwa?ny smak ni? ziarna kawy, kt?re zosta?y wypalone w kr?tszym czasie. Gdy ziarna kawy s? pra?one, olej gromadzi si? w ma?ych kieszeniach przez serce fasoli. Im d?u?ej ziarna s? pra?one, tym wi?cej wilgoci pozostawia ziarna, a oleje kawowe rozwijaj? si? jeszcze bardziej i pojawiaj? si? silniej na powierzchni ziaren kawy, nadaj?c kawom palonym w ciemno?ci charakterystyczny olejowany wygl?d. D?u?sze pieczenie powoduje, ?e fasola zaczyna si? pali?. To dodaje s?odko-gorzkiego smaku, kt?ry tak bardzo doceniaj? mi?o?nicy ciemnej kawy palonej. Kawa palona na ciemno zawiera znacznie mniej kwasu i kofeiny ni? l?ejsze palone kawy, poniewa? s? one wypalane podczas procesu palenia