Więcej o: Kawa Espresso
Espresso to w?oska tradycja parzenia kawy, kt?rej pocz?tki si?gaj? wczesnych lat XX wieku w Mediolanie. Espresso to w?oski ekspres, kt?ry odnosi si? do faktu, ?e kawa musi zosta? szybko wypita. W 1901 roku Luigi Bezzera opatentowa? maszyn?, w kt?rej ci?nienie pary przepycha?o wod? przez zmielon? kaw?. W 1903 r. Patent sprzedano Desidero Pavoni, kt?ry jako pierwszy wprowadzi? ten pomys? w ?ycie, a tym samym zapocz?tkowa? tradycj?, kt?ra p??niej stanie si? kamieniem w?gielnym w?oskiej kultury barowej. (Ekspresy do kawy La Pavoni). Zmielon? kaw? wyt?acza si? i utrzymuje mi?dzy dwoma filtrami, a gor?ca woda jest t?oczona przez kaw? za pomoc? 9 bar?w. Wa?ne jest, aby kawa by?a drobno zmielona i wyt?oczona, tak aby powsta?o odpowiednie przeciwci?nienie, tak aby czas przerobu wynosi? ok. 25 sekund a ilo?? kawy w fili?ance wyniesie ok. 25 ml Tradycyjna w?oska kawa espresso to zazwyczaj mieszanka do 7 r??nych rodzaj?w kawy surowej. Robusta to ok. 10% w zdecydowanej wi?kszo?ci mieszanek, poniewa? jest to ta?sze i daje r?wnie? ?mietan?. Wiele os?b uwa?a, ?e ??w?oska kawa jest czym? szczeg?lnie wyrafinowanym, ale prawda jest taka, ?e ??statystycznie m?wi?c, W?ochy nale?? do kraj?w, kt?re importuj? najta?sze jako?ci w Europie. Jest to cz??ciowo wynikiem wielkiej konkurencji mi?dzy w?oskimi wakacjami na kaw?, ale nale?y to r?wnie? rozpatrywa? w ?wietle tradycyjnej w?oskiej metody parzenia. To najbardziej lotne smaki, kt?re s? najlepsze. Oznacza to, ?e najlepsze s? pierwsze krople wyci?gni?te z kawy. Poniewa? klasyczne espresso jest bardzo kr?tkie i jest spo?ywane z du?? ilo?ci? cukru, jako?? du?skiej kawy nie jest tak wysoka. Wi?kszo?? z nich ma tylko dobre do?wiadczenia z kaw? z W?och, a wynika to z dzia?ania ekspresu do kawy (czyszczenia, regulacji m?ynka, podgrzewania fili?anek itp.), A nie rzeczywistej jako?ci.