Więcej o: Kawy specjalistyczne Kawa
Osterlandsk 1889 Kopenhaga jako pierwsza w Danii wprowadzi?a koncepcj? kawy? Specjalistycznej ?na pocz?tku lat 90. Specjalistyczna kawa jest oznaczeniem najwy?szej jako?ci czystej kawy arabskiej. Specjalistyczna kawa pochodzi z okre?lonego gospodarstwa lub regionu kraj pochodzenia i jest uprawiany na wy?ynach - wi?kszo?? miejsc ma ponad 1600 metr?w. Kawa specjalistyczna stanowi tylko najlepsze 3% ?wiatowej produkcji kawy. Aby nosi? ten predykat, kawa musi by? ?wie?o zebrana, r?cznie zebrana i posortowana. Jest ok. 6000 r?cznie zbieranych ziaren kawy na 1 kilogram kawy palonej. Kawa specjalistyczna pod wieloma wzgl?dami przypomina dobre wino, poniewa? podobnie jak wino, kawa charakteryzuje si? warunkami glebowymi, klimatem, mikroklimatem i faktycznym przetwarzaniem ziarna kawy. Te czynniki maj? kluczowe znaczenie dla smaku. W po?owie lat siedemdziesi?tych ekspres do kawy, jaki znamy z kawiarni, kawiarni i wielu gospodarstw domowych, zosta? r?wnie? wprowadzony przez Eastern Thehus, kt?ry ma dzi? szerok? gam? ekspres?w do kawy. Znajomo?? i wsp??praca z wiod?cymi na ?wiecie specjalistami od kawy w Special Coffee doprowadzi?y do ??tego, ?e Osterlandsk 1889 Kopenhaga jest dzi? najwi?kszym i najbardziej wszechstronnym biznesem w Danii pod wzgl?dem ekskluzywnych ekspres?w do kawy i espresso. Ponad 30 r??nych najlepszych na ?wiecie cech jest zawsze w magazynie, a asortyment zmienia si? od zbior?w do zbior?w i stale jest zgodny z nowymi odkryciami. Osterlandsk 1889 Kopenhaga ustanowi?a wakacje kawowe w Skovlunde. Palarnia jest popularnie nazywana mikropalni?, ale na bardziej powa?nym ko?cu. Palarnia ma pojemno?? do 100 kg. na godzin?, ale mo?e r?wnie? wstrz?sn?? niewielkimi ilo?ciami do 10 kg. na czas. Daje nam to elastyczno??, kt?ra pozwala nam oferowa? szeroki wyb?r r??nych kaw dla naszych klient?w, dzi?ki czemu nawet rzadkie i drogie odmiany kawy mog? by? palone w tak ma?ych ilo?ciach, ?e kawa jest zawsze ?wie?a. Surowe ziarna kawy s? przechowywane w ch?odnych pomieszczeniach w piwnicy, gdzie monitorowana jest wilgotno?? i temperatura. Kiedy kawa dociera do palarni, jest sprawdzana, rejestrowana i przechowywana w piwnicy, a nast?pnie trafia do palarni bezpo?rednio przed paleniem. Po upieczeniu i sch?odzeniu kawa jest natychmiast pakowana i zamykana w hermetycznych workach dla maksymalnej trwa?o?ci.